Gartipi x Kotau korkkituotteet

Akustoivat sisustustaulut

Tehosteseinät / seinäelementit

Valmistamme sisustustauluja varastoon tasaiseen tahtiin. Jos et löydä kaupastamme sopivaa määrää tai kokoa, laita meille viestiä info@gartipi.fi 

Korkki materiaalina

Mitä on korkki?

Käyttämämme korkki on korkkitammesta (Quercus suber) kerättävää puunkuorta. Korkkitammet kasvavat luontaisesti Lounais-Euroopassa ja Luoteis-Afrikassa, käsittäen esimerkiksi osia Portugalista ja Marokosta.

Korkkitammi on sopeutunut vaihteleviin sääolosuhteisiin ja kestää esimerkiksi kuivuuttakin melko hyvin. Korkkitammi on ainavihanta puu, jolloin lehdet säilyvät myös talven aikana, mahdollistaen lehtien yhteyttämisen pidempään. Parhaimmillaan se voi elää jopa 250-vuotiaaksi ja saavuttaa korkeutta 9-15 metriä. Näistä syistä korkkitammi on hyvin tärkeä osa ekosysteemiä ja tarjoaa viljeltynäkin olosuhteet monenlaisille eläimille ja eliöille.

Kuoren lisäksi, normaalin hoitoleikkauksen yhteydessä saadaan puutuotteita ja sen lehtiä voidaan hyödyntää erilaisten öljyjen tuottamiseen.

Miten korkkia valmistetaan?

Korkin valmistukseen ei tarvitse kaataa koko puuta, joka tekee siitä oivan materiaalin käytettäväksi hyvällä omallatunnolla. Korkkitammen ollessa noin 25-vuotias, siitä voidaan ensimmäisen kerran irrottaa kuori eli käyttämämme korkki.

Kuori irrotetaan rungosta käsityönä, jotta toimenpide ei vahingoita puuta. Toisin kuin muilla puulajeilla, kuoren irrotuksen jälkeen puu kasvattaa luontaisesti uuden kerroksen. Ensimmäisen kerroksen jälkeen kuorta voidaan kerätä vahingoittamatta puuta jopa 15 kertaa sen elämän aikana, yhdeksän vuoden välein. Mitä uurteisempaa korkin pinta on, sitä nuorempi puu on. Uurteet silottuvat puun vanhetessa ja kuoren keräyskertojen kasvaessa.

Puun iästä ja keräyskerroista / laadusta riippuen, kuoret jaotellaan eri käyttötarkoitusten perusteella. Osa käytetään suoraan raakakorkkina, osa murustetaan ja osa käytetään levyinä, joista se sitten jatkojalostetaan.

Prosessi yksinkertaistettuna: Raakakorkista valmistetut tuotteemme käsitellään keittämällä ja kiehuttamalla. Korkkimuruista valmistetut tuotteemme paisutetaan höyrytyksen avulla.

Onko korkki vastuullista?

  • Kun korkki kerätään käsin, se voidaan tehdä vahingoittamatta puuta.
  • Korkkipuusta ei synny hävikkiä ja se on tärkeä osa alueellista ekosysteemiä.
  • Korkki on uusiutuvaa materiaalia.
  • Käyttämämme korkki käsitellään tehtaalla vain ekologisilla menetelmillä. Menetelmissä ei ole käytetty synteettisiä ainesosia tai fossiilisia polttoaineita.
  • Korkkipuun viljelyä ja käyttöä säätelevät lait ovat tiukat. Yhteystyökumppanimme Portugalissa noudattaa näitä lakeja.

Yhteistyökumppanimme

  • Tuottaa raakakorkkia ja muita korkkituotteita Portugalissa.
  • Yhteistyökumppanimme on APCOR (Portuguese Cork Association) jäsen. APCOR valvoo korkin valmistusta, käyttöä ja asettaa rajoitukset, jotta korkki on laadukasta ja kestävällä pohjalla. APCOR määrittelee esimerkiksi rungon minimikoon, milloin korkkia saa siitä kerätä.
  • Yhteistyökumppanimme jalostetuilla tuotteilla on RAL-luokitus, joka takaa CO2 -neutraaliuden .
  • Korkkituotteemme ovat PETA (People for Ethical Treatment of Animals) hyväksytty ja vegaaninen. Luokitus takaa, että eläimet ja niiden ekosysteemit ovat suojeltuja kestävillä tavoilla ja suosituksilla.