Pensasaidat, monilajiset kasviaidat ja muut havuaidat

Joskus tuija-aita ei ole paras vaihtoehto, kun mietitään tontin raja-aitoja tai näkösuoja-aitoja. Syynä voi olla esimerkiksi liian paahteinen tai kuiva paikka, jolloin tuijan hoito voi osoittautua raskaaksi ja kalliiksi. Joskus paikka voi olla sellainen, ettei tuijan kasvattaminen onnistu ollenkaan tai pihapiiri henkii perinteisempää vaihtoehtoa modernin tuijan sijaan. 

Pensasaidoilla tai monilajisilla pensas-/havuaidoilla ei ehkä saada välitöntä näkösuojaa, mutta se saattaa olla sen arvoista.

 • Pensasaidat ja muut aidat ovat toteutukseltaan helpompia ja taimet useimmiten halvempia sekä sopivat pienempäänkin budjettiin tinkimättä estetiikasta.
 • Lehdellisten pensaiden istutusaika on pidempi, sillä taimia voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula.
 • Hoito on vähintään yhtä helppoa kuin tuija-aidoilla
 • Suomen ilmastoon tottuneet tai kotimaista alkuperää olevat kasvit kestävät kasvitauteja ja -tuholaisia paremmin. Ja päinvastoin, Suomen luonto kestää kotimaisia taudinaiheuttajia paremmin kuin ulkomailta tuotuja.

Hintaan vaikuttavat asiat:

 • Maantieteellinen sijainti & sijainti tontilla: Miten kasvit ja muut materiaalit saadaan istutusalueelle?
 • Kokonaispituus
 • Taimien koko sekä istutusväli 
 • Tarvitaanko koneita
 • Mahdollisen kaivuujätteen siivous, kasaus tai poisvienti (Sorttiaseman läheisyys)
 • Maaperä (tarvitseeko maata parantaa kasveille, uusi multa jne)
 • Onko paikalla vanhaa pensasta, mitä? Vai pelkästään nurmikkoa?
 • Ajankohta

Alle olemme keränneet muutamia työkohteitamme sekä toteutuneet hinnat.

Kataja-Keltaheisiangervoaidanne

Korkoero naapuriin oli suuri, jonka takia näköesteeksi riitti hieman matalammat kasvit. Paikka on kuiva ja tuijat olivat poissuljettu. Keltaheisiangervo on väriltään raikkaan keltainen ja kooltaan noin metrin. Kasvutapa on tiivis ja nopea, se saavuttaa täysikokoisuuden alle parissa vuodessa. Kasvi ei vaadi säännöllistä leikkausta ja kestää pupujen maistelut sekä lumenpainon hyvin! 

Heisiangervon kaverina on kestävä, kotimainen pilarikataja 'Norrback', joka täysikokoisena saattaa kasvaa 2-3 metrin korkuiseksi ja sivusuunnassa ottaa haltuun 1-2 metriä. Sanotaan kauneimmaksi katajaksi, jota se varmasti onkin. Tässä aidanteessa katajat toimivat keskitetysti näkösuojina kriittisimmissä kohdissa, jolloin kokonaisuus säilyy ilmavana ja kutsuvana.


Pituutta aidanteella on 22,3 metriä, josta pilarikatajaa on 8 kpl ja keltaheisiangervoa 23 kpl.

Pohjamaa oli rakennusaikainen murske, jonka takia istutuskuoppiin ja multaukseen meni normaalia enemmän aikaa ja materiaaleja.

Tämän aidanteen hinta on noin 2000 €, josta kotitalousvähennystä reilu 600 €.

Kiiltotuhkapensasaita

Tämän pihan pensasaitana käytettiin upeaa kiiltotuhkapensasta. Se on aitakasvina vanha ja paljon käytetty, mutta ei suinkaan syyttä. Tiheä kasvusto toimii talvellakin hyvänä näköesteenä, kunhan leikkauksesta on huolehdittu. Kasvutahti on nopeahko. Lehdet ovat kiiltävät ja tummanvihreät kesällä, kun taas syksyllä saadaan ihailla leiskuvan punaista syysväriä. 

10 metrin matkalle istutettiin 14 kpl kiiltotuhkapensasta.

Pohjamaa oli multavaa, sillä kohteessa maata oli korotettu runsaasti.

Tämän aidan hinta on vajaa 500 €, josta kotitalousvähennystä reilu puolet.

Ruskaheisiangervo-pensasaita

Melkoinen sanahirvitys: Ruskaheisiangervo-pensasaita, mutta olkoon. Heisiangervot (Physocarpus) ovat yksi moninaisimmista pensaslajeista, värejä löytyy tummanpurppuranpunaisesta limenvihreään, kuparinpunaisesta punaiseen. Heisiangervot ovat helppohoitoisia eivätkä ole kasvuvaatimuksiltaan kovinkaan tarkkoja. Tätä on kiva leikata muotoon, mutta on superkaunis vapaasti kasvavana. Leikkaamattomana pääset nauttimaan myös kukinnoista. Heisiangervoja löytyy pienistä, metrisistä lajikkeista kookkaisiin yli kaksimetrisiin pensaisiin.

 Tässä kohteessa vanha kitukasvuinen orapihlaja-aita haluttiin poistaa ja valita tilalle jotain muuta kaunista lehtipensasta. Pensaaksi valikoitui nopeakasvuinen ja helposti hoidettava ruskaheisiangervo 'Amber Jubilee'. Tässä lajikkeessa on parasta läpi kasvukauden vaihtuva lehtien väri: Keltaoranssia, vihreää, punertavaa ja syysvärinä purppuranpunainen.


13 metrin matkalle istutettiin 26 kpl ruskaheisianervoa, kunhan ensin saatiin orapihlajan versot ja tiukassa olleet juuret ensin koneella kaivettua pois.

Tämän aidan hinta on noin 900 €, josta kotitalousvähennystä noin kolmannes.