Kärsivällisyys puutarhassa

26.08.2023

Miten tunnistaa kuolleet kasvit ja milloin kannattaa vielä antaa kasveille mahdollisuus elpyä?

Olen itse rakentanut ja hoivannut pihoja viisitoista vuotta, joista kuusi vuotta Gartipin puikoissa. Näihin vuosiin mahtuu hyvin erityyppisiä puutarhoja, isoja ja pieniä.

Kukoistuksen lisäksi, valitettavasti aina silloin tällöin kasveja myös nuupahtaa tai jopa kuolee. Sadan prosentin selviytymisprosentti joka urakassa, jokaisella työmaalla on aika mahdoton, vaikka puitteet olisivatkin kunnossa. Aiemmin kesällä kerroin vinkkejä Instagramissa kuivuuden selättämiseksi ja mistä tunnistaa kuivuuden kärsimiä kasveja. Kuivahtaneet lehdet tai rusketus eivät vielä ole varman kuoleman merkkejä, vaan niitä varoitusmerkkejä, jolloin on toimittava ja odotettava muutosta.

Tiedän, että odotus on tylsää, mutta joskus se kannattaa. Tai itseasiassa tosi usein.

Tässä satoa tältä vuodelta, joissa "kuolleet" kasvit on kerätty asiakkailta ja tuotu elvytettäviksi puutarhurin omalle pihalle tai pyydetty asiakasta odottamaan vielä hetki. Kuvissa ensimmäisenä upea happaman maan Kalmia ja seuraavat: Keltajapaninangervo 'Magic carpet', Kaunopunahattu 'Magnus', Kapealehtikalmia 'Rubra', Tuoksuatsalea 'Lemon drop' & Sammalleimu.

Mistä sitten tunnistaa kuollut kasvi?


Tässä kolmen kohdan vinkit kuoleman tunnistamiseen:

🌿Rapsuta kynnellä puuvartisen kasvin versoa tai katkaise se, jos näkyy vihreää ja verso on taipuisa, se vielä elää. Jos verso napsahtaa poikki tai vihreää ei näy, on se silloin kuollut. Se, onko kasvi kokonaan kuollut vai vaan tuo kyseinen verso, selviää pitkälti siitä, kuinka paljon näitä kuolleita versoja on ja onko juuressa vielä kasvuvoimaa. Uusi kasvusto tai kukinta ovat myös hyviä positiivisia merkkejä elosta!

🌹Tutki juuria! Perennoista on hankala päälle päin katsoa, jos esimerkiksi lehdet ovat menetetty. Tässä tapauksessa voit kaivella juuria ja etsiä merkkejä sieltä. Elävä juuri on kimmoisa ja väriltään eloisa: Kasvien juuret ovat erilaisia ja värit vaihtelevat tummanruskeasta valkoiseen. Esimerkiksi tuijien juuret ovat punertavan ruskeat -> mitä vaaleampaa sävyä, sitä uudempia juuria. Uudet juuret taas kielivät hyvästä kasvuvoimasta ja kosteustasapainosta. Kaunopunahatulla on taas päävärinä valkoinen. Jos juuret katkeilevat helposti, ovat harmahtavat tai mustat, tai juurten kaivelusta tuoksahtaa maatunut kasviaines -> kuolema on todennäköinen.

🌿Ruskettuneiden tuijien ja muiden ikivihreiden kuoleman toteaminen on helpompaa, mutta ei sekään ole niin yksioikoista. Muutamat ruskettuneet neulaset eivät vielä tarkoita kuolemaa, vaikka ne saattavatkin järkyttää. Esimerkiksi tuijien kohdalla, "neulaset" ovat suuret ja pienetkin rusketukset näyttävät suuremmilta ongelmilta kuin ne välttämättä ovatkaan. Puutarhan havukasvit vaihtavat neulasia ihan yhtä lailla kuin metsän männyt ja kuusetkin. Seuraavan kerran, kun käyt metsässä, katso löytyykö näistä puista ruskeita neulasia - kyllä varmasti löytyy. Eikä puilla silti mitään hätää ole.

Havukasvien kuoleminen tapahtuu yleensä asteittain. Ensin kasvin väri muuttuu hailakaksi tai vaaleammaksi, mitä se yleensä on. Tässä vaiheessa asiaan voi vielä puuttua. Sitä seuraa rusketus ja versot muuttuvat karheiksi. Se miten rusketus tapahtuu, riippuu ongelman syystä (Avataan tätä ehkä joskus laajemmin 😊 ) Kun havukasvi on täysin ruskettunut, paluuta ei valitettavasti enää ole.


Ei muuta kuin kärsivällisyyttä puutarhaan!


~ Tiia