Pssst Paasausvaroitus!

26.11.2022

Sain tällä viikolla jälleen yhden avunpyyntö-puhelun. Puhelusta tuli mieleen eräs ilmiö, joka on valitettavasti nostanut päätään erityisesti kuluvana vuonna. 


Ilmiöllä on nimikin ja se on:

Urakan keskeyttäminen. Oharit. Ammattitaidon puute.


Jokainen meistä on varmaan ollut tilanteessa, jossa miettii omia resurssejaan tai käytettävissä olevaa aikaa, riittääkö se tähän tai tuohon projektiin. Osaanko tätä ja tuota, kuinka hyvin? Virheitäkin sattuu ja joskus tulee sellaisia haasteita eteen, ettei sitä tiedä miten päin olisi. Niin kuin kaikille ihmisille. Selkäranka pitäisi kyllä silti löytyä.

Gartipi on korjannut ja vienyt loppuun pelkästään tänä vuonna 4-5 kpl työmaata, jossa asiakas on jätetty kuin nalli kalliolle toisen urakoitsijan puolesta. Ihan hirveää ja tarinat sitäkin koskettavampia! Melkein kaikkia näitä yhdistää vielä se, että lupaillaan vielä takaisintuloa tai korjauksia, mutta kukaan ei koskaan tule. Pahimmillaan syyllistetään asiakasta tai nakellaan niskoja välinpitämättömästi. 

Ehkä pihatyöt ja piharakentaminen mielletään helpoiksi hommiksi, joita tekee kuka vaan. Tai uskotellaan, että osataan kaikkia hommia. Ei se niin mene. On upeaa, että alamme on vetovoimainen, mutta.. Alan monivuotinen koulutus ja sertifikaatin kertovat kuitenkin myös alan vaativuudesta. Kun kaikki menee hyvin, ei ole hätää. Todellinen ammattilainen ratkaisee hommat myös ongelmatilanteissa. Moni työ vaikuttaa helpommalta, kuin onkaan ja pinnan alta löytyy yleensä useampia ammattitaitoa vaativia asioita. 

Näin pimeinä vuodenaikoina voi miettiä, mikä on se oma vahvuus ja mikä ei. Tai vastaavasti, asiakas voi käyttää muutaman minuutin enemmän, etsimällä heille sopivan ammattilaisen. Kun asiakas valitsee ammattilaisen hoitamaan asioitaan, pitäisi pystyä luottamaan siihen, että asia hoidetaan oikein tai kannetaan vastuu virheistä. Näin meillä ainakin tehdään.

Me otamme vain niitä kohteita, joita varmasti:

1. Ehditään tehdä

2. Osataan tehdä

3. Nykyinen henkilöstömme ja kalustomme pystyy tekemään järkevässä ajassa ja hinnassa.

Emme siis suoraan ota kaikkia tarjottuja työkohteita tai hommia, joita meille tarjotaan. Yllättäen tämä on kuitenkin asiakkaalle vain positiivinen juttu! 😊

Meidän vinkit puutarha-alan ammattilaisen etsimiseen ja oikean löytämiseen:

  • Millainen fiilis urakoitsijasta tulee? Luota intuitioon. Yltiöpäinen kehuskelu, optimismi tai ylikorostettu itsevarmuus ei aina ole hyvä juttu.
  • Miten teidän kemiat kohtaa?
  • Löytyykö referenssejä tai suositteluita? Millaista kokemusta urakoitsijalla tai vaikka pihasuunnittelijalla on? Esim. pihasuunnittelija ilman käytännön kokemusta on NO-GO!
  • Jos etsit netistä arvosteluita, suhtaudu niihin varauksella. Sekä negatiivisiin että positiivisiin. Jos ei löydy arvosteluita, se voi myös olla ihan hyvä juttu!
  • Kysy kysymyksiä ja kiinnitä huomiota argumenttien laatuun. 


Kuvissa piha, joka oli peräti 2 vuotta kesken. Me hoidimme homman kotiin tänä vuonna  parissa viikossa, jaettuna kolmeen eri käyntiin.

~ Tiia