Ottaako lumityöt päähän?

11.12.2022

Näin lumisina talvina pihan lumityöt korostuvat. Mihin kaikki tämä valkoinen massa laitetaan?

Tarkkaile talvella, mihin lunta tulee kolattua ja kuinka helppoa tai vaikeaa se on. Tee muistiinpanoja ja tilaa itsellesi ammattilainen ratkomaan asiaa keväällä, jos lumityöt vaikuttaa ongelmalta.


Tässä 7 asiaa, joita kannattaa pohtia lumen kolauksen, aurauksen tai linkouksen kannalta:

❄️ Ajotien ja kulkureittien pinnoite. 

Mitä sileämpi, sitä helpompi. Sileitä pintoja ovat esim. kivituhka, kiveys ja asfaltti. Vaikka koristesorat tai muut sorat näyttävät kivalta, kivien irtonaisuuden takia sen kunnossapito talvella on hankalaa. Sorasta puuttuu hienoaines, jolloin se ei tiivisty tai jäädy kunnolla. Kola töksähtelee tai pahimmillaan lumilinko tykittää kiviä naapuriin. Valitse sorat vain kevyisiin kulkuväyliin, jossa ei tarvitse välttämättä tehdä lumitöitä.

Kuvassa ensimmäiseen kohtaan liittyvä sorapinnoite ja askellaatat. Tämä on pitkäaikaisen asiakkaamme takapihalta, jossa lumitöitä ei tehdä.
Kuvassa ensimmäiseen kohtaan liittyvä sorapinnoite ja askellaatat. Tämä on pitkäaikaisen asiakkaamme takapihalta, jossa lumitöitä ei tehdä.


❄️ Kulkuväylien leveys. 

Mahtuuko lumikola kulkuväylälle? Jos ei, pitäisikö kulkuväylää leventää? Kolaus on helpompaa kuin lapiointi tai vaikkei olisikaan, leveys antaa vaihtoehtoja valita sen työkalun, joka sillä hetkellä sopii parhaiten.


❄️Kulkuväylien reunat. 

Mukulakiven epäsäännöllistä reunaa vasten on ärsyttävää poistaa lunta. Reunustamaton kulkuväylä toimii parhaiten. Reunakivi tai muurikin ovat myös oikein hyviä, kunhan huomioi sen, ettei joka kohta ole kovin korkea. Täyttä lumikolaa ei välttämättä jaksa nostaa, joten pitää olla paikka, josta pääsee työntämään lumen pois.


❄️ Lumikasat. 

Ovatko ne tontin sisäänajossa tai risteysalueella? Mieti näkyvyyttä auton ratissa. Jos ne haittaavat näkyvyyttä, voi tulla vahinkoja. Jos lumet eivät mahdu muualle, asiaa on syytä miettiä uudelleen.


❄️ Lumi ojassa. 

Jos laitat ojaan lunta, muista tehdä kevään sulamisvesille reitti sinne, ettei vedet jää pihalle tai tielle. Käytä kuitenkin lumelle ensisijaisesti muita paikkoja, jos mahdollista.


❄️ Kasvit lumen alla. 

Minkälaisia kasveja kulkuväylien ja ajotien vieressä on? Pensaat ja pienet puut eivät välttämättä kestä lumen painoa ilman vaurioita. Jos pensaita on pakko olla, valitse sellaisia kasveja, jotka tykkäävät pienestä kurituksesta, kuten pallohortensiat ja angervot. Tai voit jättää / tehdä selkeitä aukkoja pensasryhmien väliin, josta voit työntää lunta pidemmälle. Suosi perennoja ja heiniä niissä paikoissa, johon työnnät lunta kasalle. Lumi antaa näille hyvän suojan ja ei vaurioita kasveja, kun maanpäälliset kasvinosat kuolevat talveksi kuitenkin.


❄️ Mieti toimintojen sijoittelua pihalle. 

Olisi houkuttelevaa laittaa komposti pihan peränurkkaan, mutta jos käytät sitä talvella, on se vaivalloista tehdä sinne aina lumityöt. Laita tai siirrä komposti sellaiseen paikkaan, johon muutenkin tekisit lumityöt tai matka sinne on lyhyt ja helppo. Sama koskee polttopuita tai vaikka usein käytettävää vajaa.


~Tiia