Nyt vuorossa puutarhan kevätleikkaukset

07.03.2022

Mihin aikaan leikataan omenapuita? Voiko syreeniä leikata keväällä? Koska on tuija-aidan leikkausaika? Nyt, nyt ja nyt!


Omenapuiden leikkaus


Omenapuita leikataan, jotta saadaan satoa ja puu pysyy terveenä. Ilmava latvus edesauttaa minimoimaan esimerkiksi muumio-omenoita ja repeämiä. Satoisuus paranee, kun oksat kasvavat pystysuoran sijasta vaakasuoraan.

Olet varmaan kuullut, että omenapuita pitää leikata keväällä? Tämä pitää paikkaansa, mutta vain näissä tapauksissa:

  • Omenapuu on nuori (alle 20v) ja hyväkuntoinen
  • Haluat lisää oksia ja enemmän satoa

Kevätleikkaus kiihdyttää omenapuiden kasvua ja nuorille puille tätä tarvitaan. Leikkaa kuitenkin hallitusti ja vain tarpeelliset oksat. Älä leikkaa koskaan huvin vuoksi tai että "nämä nyt leikataan aina". 

Jos leikkaat vanhoja tai huonokuntoisia omenapuita nyt, palkintoja voit pahimmillaan saada älyttömän määrän vesiversoja. Eli siis niitä pitkiä piiskoja, jotka sojottavat joka suuntaan. Ne saattavat kyllä vuosien päästä tehdä omenaa, mutta rakenne on näissä yleensä heikko eivätkä välttämättä kestä lumen painoa. Vanhat omenapuut, jotka halutaan pitää siisteinä, samankokoisina ja omenaisina, leikataan vasta kesäleikkauksen yhteydessä.

Kuvassa herkullinen pilariomena 'Punainen Helminauha'
Kuvassa herkullinen pilariomena 'Punainen Helminauha'

Tuijien ja muiden havuaitojen leikkaus


Hankikanto on oiva apu tuija-aitojen, kuusiaitojen ja muiden havuaitojen leikkauksessa. Nyt sitä kannattaa hyödyntää, varsinkin jos aidalla riittää korkeutta. Jos aitojen vieressä on paljon lunta, jäävät aitojen "helmat" pakostikin leikkaamatta, mutta ne on helppo siistiä kesäaikaan.

Näitä aitoja leikataan mielellään jo heti pienestä pitäen, jotta saadaan lumenpainoa kestävä ja tiivis aita. Muodon olisi hyvä olla hieman kartiomainen edellä mainitusta syystä. Ensin leikataan vain sivuja ja kun sopiva korkeus on saavutettu, leikataan aitoja myös päältä. Rungon katkaisu päältä hillitsee hieman pituuskasvua. Leikkaa aina vain vähän kerrallaan kerroksittain, jotta et tule ottaneeksi liikaa. Jos otat liikaa, seurauksena voi olla aukko aidassa, joka ei lajista riippuen, välttämättä korjaannu.


Pensaiden leikkaus


Tällä hetkellä suurin osa pienistä pensaista on vielä lumen alla, mutta hetken päästä niitäkin leikellään. Niissä paikoissa, jossa lumi on esteenä pidemmän aikaa (varjoisat paikat) , ei hätää! Kevätleikkauksia voidaan jatkaa niin kauan, kunnes versojen silmut pullistuvat ja puhkeavat. Talven jäljiltä on hyvä käydä pensaat läpi, jos näkyy selkeitä repeämisiä. Älä vielä säikähdä, jos ovat painuneet, kyllä ne siitä vielä nousevat. 

Kevät on oikein hyvää aikaa muotoonleikata, hoitoleikata ja alasleikata. Leikkaustapa riippuu ensisijaisesti lajista. Toisista pensaista leikataan vain vanhimpia oksia, kuten syreenit, pensashanhikit ja herukat. Kun taas toisia voidaan madaltaa, kaventaa, muotoilla miten päin vain, kuten esimerkiksi angervot ja heisiangervot. Joskus on paikallaan myös alasleikata, jos halutaan nuorentaa pensaita tai kasvattaa pensaat tuuheampana takaisin, kuten orapihlaja-aidat ja aronia-aidat.


Varaa aikasi pian!