Havujen ja muiden ikivihreiden kevätsuojaus on nyt ajankohtaista

01.02.2022

Tuijien, kuusien, alppiruusujen, puksipuiden... eli ikivihreiden kevätsuojauksen ajankohta on pian täällä. Suojat tulisi laittaa ehdottomasti viimeistään helmikuun puolen väliin mennessä, mielellään tietenkin jo hyvissä ajoin, ettei unohdu. 

Mikään ei estä laittamasta suojia jo alkutalvesta, mutta tällöin on hyvä muistaa pudistella aika ajoin suojia lumen alta. Lue alta näppärät vinkit ja kivenkovaa faktaa kevätsuojauksista. 

Miksi kevätsuojaus tehdään?

Tuijat ja muut ikivihreät suojataan muutamana ensimmäisenä vuonna kevätahavaa vastaan. Kevättalvella auringon valo lisääntyy ja päivän pidetessä, alkaa jo lämmittämäänkin. Valo ja lämpö käynnistävät kasvien nestekierron, jolloin nestettä siirtyy juurista ylös kasviin. 

Kun maa on jäässä, kasvi käy ikään kuin tyhjäkäynnillä saamatta kierrättämänsä nesteen tilalle mitään. Tällöin kasvi kuivattaa itse itsensä ja saattaa kuolla pystyyn. Suojien tarkoitus on siis varjostaa, jotta aineksia nestekierron ja yhteyttämisen alkamiseksi ei olisi.


Mille kasveille laitetaan kevätsuojat?

Suojat laitetaan tuoreille (tapauskohtaisesti 2-4 v.) ikivihreille istutuksille eli niille kasveille, jotka säilyttävät neulaset tai lehdet talven yli. Näitä kasveja ovat erilaiset tuijat, kuuset, alppiruusut ja puksipuut. 

Laitathan ilmaa läpäisevät varjostusverkot - ja peitteet ilmasti sekä varmista kiinnitys kunnolla. Älä käytä pressuja, jätesäkkejä tai muita samantyylisiä peitteitä.

Muista myös pudistella suurimmat lumikuormat, etteivät versot katkeile tai menetä muotoaan


Koska kevätsuojat voi ottaa pois?

Suojat voidaan ottaa pois siinä vaiheessa, kun maa on sula. Testaa maata ikivihreiden lähettyviltä esimerkiksi pistolapiolla, varo kuitenkin juuria! 

- Jos lapio ei uppoa maahan, anna suojien olla.

- Jos lapio uppoaa puoliksi, anna olla vielä hetken, mutta kokeile uudelleen lähiaikoina.

- Jos pistolapio uppoaa varteen asti, suojat voi jo ottaa pois. Suojat voi pakata siististi seuraavaa talvea varten.

Ikivihreitä suojataan niin kauan, kunnes juuret ulottuvat routarajan alapuolelle ja näin pärjäävät kevätahavaa vastaan.