Havujen kevätsuojaus

13.02.2018

Havujen ja muiden ikivihreiden kasvien suojaus alkaa olla pian ajankohtaista. Laitoin muutamia vinkkejä, miten voidaan yrittää estää kevätahavan eli kevätkuivuuden vaikutuksia ikivihreisiin kasveihin.

Meiltä voit myös tilata puutarhurin suojaamaan pihasi kasvit.


Miksi havut pitää suojata keväisin?

Havut sekä muut ikivihreät kasvit (kuten alppiruusut, puksipuut) suojataan kevätahavalta eli kevätkuivuudelta. Kevään lähestyessä auringon valo sekä lisääntynyt lämpö herättävät kasvit talviunilta. Tällöin kasvien elintoiminnot sekä yhteyttäminen alkavat.

Ongelma on siinä, että keväällä maa on vielä jäässä, jolloin kasvit eivät saa otettua tarvitsemaansa vettä maasta, mutta yhteyttämisen seurauksena haihtumista tapahtuu. Siksi esimerkiksi havupuiden neulaset kuivuvat ja ruskettuvat. Kylmä, kuiva ja tuulinen sää pahentavat kevätahavan vaikutusta.


Mitkä kasvit vaativat suojausta?

Kevätahava iskee pahiten tuoreisiin istutuksiin, joiden juuret ovat vielä pinnassa eivätkä ole juurtuneet sen syvemmälle. Tuoreiksi istutuksiksi voidaan laskea 1-5 vuotiaat istutukset, mutta tämäkin on vain suuntaa antava, sillä jokainen kasvi on yksilö. Jos olet epävarma ovatko juuret tarpeeksi syvään juurtuneet, suojaa ne. Aurinkoisen paikan havut kaipaavat eniten suojausta, älä kuitenkaan unohda myös varjopaikan kasveja.

Muista myös se, että kevätahava voi vaurioittaa kaikenikäisiä havuja ja ikivihreitä kasveja. Joskus kevätahava voi olla todella voimakas. Lisäksi osa kasveista on herkempiä ahavalle kuin toiset. Tästä esimerkkinä kartiovalkokuusi, jonka juuristo sijaitsee ihan maan pinnassa.

Suojattavia kasveja ovat kaikki sellaiset kasvit, jotka säilyttävät neulaset tai lehdet talven yli.


Millainen on hyvä suoja?

  • Hyvä suoja on ilmava ja kevyt, kuten esimerkiksi varjostuskankaat ja juuttikangas. 
  • Suosi vaaleansävyisiä suojia. 
  • Lunta ja kuusenhavuja voi kasata matalien havujen päälle. 
  • Laita varjostuskangas/-verkko vain yhden kerroksen verran, älä paketoi kasvejasi.

Älä käytä liian paksuja suojia tai sellaisia, mitkä eivät päästä ilmaa läpi. Näitä ovat esimerkiksi pressut ja jotkin hallakankaat. Lämpötila näiden alla saattaa kasvaa liian korkeaksi, jolloin kasvien kuivuminen alkaa. Jos näitä pitää jostain syystä käyttää, huolehdi, että ne on ilmavasti laitettu. Ne voidaan asentaa tällöin esimerkiksi löyhästi tukikeppien varaan, jotta ilma pääsee kulkemaan.

Älä käytä vettä lumen sulattamiseen juuristolla. Veden jäätyminen juuristolle voi olla tuhoisaa.


Milloin suojaus pitää tehdä?

Keväällä, viimeistään maaliskuussa, kun luonnonvalo alkaa selvästi lisääntyä. Suojat voi laittaa myös hieman aiemmin, jos pidät huolen siitä, ettei lumi kasaannu painavasti suojan päälle ja aiheuta vahinkoa.


Milloin suojat voi poistaa?

Suojat voidaan poistaa, kun maa on sulanut ja routaa ei enää ole. Tämän voit testata esimerkiksi pistolapiolla. Etsi kasvien läheltä kohta, missä ei ole vaaraa, että juuret vahingoittuvat lapion takia ja paina pistolapio maahan.

  • Jos lapio uppoaa hyvin, ei ole routaa. On turvallista poistaa suojat.
  • Jos lapio uppoaa puoliksi, on maan pinta sula, mutta routa on syvällä. Älä poista suojaa vielä, mutta lähiaikoina se varmasti onnistuu. Tee sama testi esimerkiksi viikon päästä uudelleen.
  • Jos lapio ei uppoa, maan sulamiseen menee vielä tovi. Älä poista suojia.