Asiaa hinnoittelusta

30.07.2023


Moni tuskailee nousevien kustannusten kanssa, niin myös minä yksityishenkilönä, että yrittäjänä. 


En ole koskaan ollut se yrittäjä, joka nostaa vuosittain maksuja. Mainittakoon rehellisyyden nimissä, että olen 6 vuoteen nostanut maltillisesti kaksi kertaa hintoja 1.1.2021 ja 1.1.2022. Nämä siksi, että hintojen nostamatta jättäminen aiempina vuosina, alkoi jo hieman tuntumaan.

Inhoan itse hinnoittelua, jossa itse työn päälle lisätään ylimääräisiä maksuja vähän niin kuin salaa ja samalla piilotellaan työn todellisia kustannuksia. Tietenkin jokainen yrittäjä tekee niin kuin on parhaaksi nähnyt ja saa veloittaa sen, mitä muut ovat valmiita maksamaan. Oli ne sitten matkakustannukset (matkatunnit ja kilometrikorvaukset) tai laskutuslisät. Meidän tuntihintamme sisältävät nämä jo valmiiksi, jotta on helpompi hahmottaa, mitä mikäkin maksaa. Ja siksipä meillä on näkyvillä myös hintaesimerkkejä urakkatöistä, joissa töille annetaan suuntaa antavia hintoja. Vaikka ne eivät aina päde ihan jokaiseen kohteeseen, on nämä tiedot mielestäni silti tärkeitä.

Vuodenvaihteessa 2022–2023, pohdin viimeksi hintojen nostoa. Ukrainan sota ja monien tuotteiden saatavuusongelmat näkyivät tietenkin meillä jo vuoden 2022 aikana. Esimerkkinä pelkästään polttoaineen kustannukset nousivat 2021 -> 2022 = n. 176 %. Euroissa tämä on muutaman tuhannen luokkaa. Päädyin kuitenkin harvinaiseen ratkaisuun, etten nosta hintoja vuodenvaihteessa, vaan tarkkailen miten asiat kehittyvät. Olkoon tämä sitä "yrittäjän riskiä". 😊 Hintojen nostoa pitää aina pystyä mielestäni perustelemaan hyvällä omallatunnolla, oli se syy mikä tahansa. No, kuten kaikki tiedämme, ei ne asiat ainakaan hyvään suuntaan ole kehittyneet.

Nyt päästään itse asiaan ja se on nimittäin hintojen korotus. Jouduimme lopulta nostamaan hintojamme 19.7.2023 ja hinnankorotukset koskevat kauttaaltaan palveluitamme tuntitöistä urakkatöihin sekä pihasuunnittelu- ja neuvontapalveluihin.

Mietin pitkään, onko tämä asia, mitä mahdolliset asiakkaamme haluavat lukea puutarhurin nettisivuilta erikseen vai olisiko vain helpompi ajaa päivitykset kaikessa hiljaisuudessa sivuillemme ja antaa olla? Syteen tai saveen, päätin jatkaa valitsemallani tiellä ja pitää toiminnan edelleen läpinäkyvänä. Siksi tämä erillinen blogiteksti oli pakko kirjoittaa.

Korotus ei ole suuri ja on edelleen linjassa muidenkin puutarha-alan ammattilaisten kanssa, vaikka en suoraa vertailua tai hintakilpailua tuekaan. Asiakkaat, joiden kanssa hinnat ja muut kuviot on lyöty lukkoon jo aiemmin, ovat tietenkin sellaisenaan voimassa edelleenkin.

Tuntihintaisten töiden sisältö ei ole hinnan myötä muuttunut, vaan sisältää edelleen:

 • Koulutetun ammattipuutarhurin työn 55 € / h
 • Laskutus alkaa, kun olemme saapuneet kohteeseen ja päättyy, kun lähdemme kohteesta. Minimilaskutus on 2 h.
 • Lounasaikaa ei laskuteta.
 • Pyöristämme tunnit seuraavaan puolituntiseen, mutta vain jos emme saa itse tasattua tunteja. 
 • Matkakustannukset
 • Koneet, välineet ja ne polttoaineetkin😉

Tuntihintaiset puutarhanhoitotyöt voivat olla esimerkiksi pensaiden tai pensas- ja tuija-aitojen leikkausta, kitkentää, nurmikon leikkausta tai muuta tavanomaista puutarhanhoitoa. Piharakentamista ja kivitöitä emme pääsääntöisesti tee tuntityönä, ellei asiakas ja kohde ole meille entuudestaan tuttuja. 😊

Erikseen mainittakoon meidän suosittu "Puutarhurin päivä" -paketti, jonka tarkoitus on tarjota asiakkaalle alennettu hinta siitä, että saamme puutarhuroida samassa paikassa koko päivän. Tämä säästää meiltä aikaa ja helpottaa työmme koordinointia, kun tilataan ennakkoon suoraan "Puutarhurin päivä" – paketti. Alla on loistava esimerkki siitä, miten paljon yhdessäkin päivässä voi saada aikaiseksi.

Puutarhurin päivä -paketti sisältää samat asiat kuin tuntihintaiset työtkin muutamalla muutoksella:

 • Työaika ja hinta ovat kiinteät, n. 7 h / 350 €.
 • Jotta vältämme väärinkäsityksiltä ja pahalta mieleltä, työtä olisi hyvä olla sen verran runsaasti, ettei se lopu kesken.
 • Puutarhurin päivään soveltuvat työt ovat esimerkiksi tehokasta kitkentää, yksittäisten pensaiden hoitoleikkausta, kiveyksen putsausta tai muuta puutarhanhoitotyötä.
 • Piharakentamista, kivitöitä tai suuria määriä pensas-/tuija-aidan leikkausta ei voi yhdistää tähän pakettiin.
 • Jätteiden poisviesti sovitaan tapauskohtaisesti.

Tähän loppuun pieni muistutus, että meidän palveluistamme saa myös kotitalousvähennystä ja sitä on hieman avattu Hinnasto-sivumme loppuosassa. Kiitos, kun tuet pienyrittäjää <3

~ Tiia