USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Tälle sivulle olemme koonneet kiinnostavia kysymyksiä ja vastauksia liittyen palveluihimme sekä yleisesti puutarhamaailmaan. 


Kysymyksiä palveluistamme

Haluaisin tilata teiltä tuija-aidan, miten pitäisi toimia?

Lähetä meille sähköpostia ja kerro tarkemmin toiveistasi, esimerkiksi tuija-aidan kokonaispituus, taimikoko (100-200 cm väliltä), lajike, sijainti, jne. Mitä enemmän saamme heti alkuun perustietoja, sitä nopeammin pääsemme sopimaan katselmuksen ja antamaan tarjouksen sekä sitä kautta mahdollisesti toteuttamaan tuija-aidan istutuksen. 

Pensaamme ovat kasvaneet liian korkeiksi, voitteko madaltaa niitä?

Madallus riippuu pitkälti kasvilajista sekä aiemmasta hoitohistoriasta. Jos pensaat tai esimerkiksi tuijat ovat kasvaneet niin paljon, että versojen/runkojen paksuus mitataan jo useissa senteissä, on madallus hankalaa ja pahimmillaan saattaa pysäyttää kasvin kasvun kokonaan. Ratkaisuja kyllä löytyy ja parhaimman ratkaisun antaa puutarhuri paikan päällä eli voit laittaa meille viestiä ja tulemme katsomaan.

Olen usein liian kiireinen hoitamaan pihaani, vaikka siitä tykkäänkin. Saako teiltä apua tavallisiin puutarhatöihin, kuten kitkentään tai nurmikon leikkaukseen?

Kyllä saa. Meiltä voi tilata puutarhurin hoitamaan pihaa kertakäynnillä tai säännöllisesti.

Osaan katsoa netistä kasvit itsekin, miksi tarvitsen pihasuunnittelijan apua?

Netti on täynnä tietoa kasveista, vinkeistä ja jopa istutussuunnitelmista. Kasveja voi toki jokainen valita, mutta pihasuunnittelu menee tästä vielä syvemmälle. 

Pihasuunnittelija valitsee kasvit sopimaan juuri teidän pihanne ympäristöön ja kasvien elinolosuhteisiin sekä huomioi teidän kiinnostuksen/tietotason kasvien hoitoa ajatellen. Käytännön kokemus ja näkemys auttavat säästämään rahaa ja aikaa oikeilla kasvivalinnoilla sekä tekee pihasta turvallisen ottamalla huomioon esimerkiksi hulevedet, rakennekerrokset sekä muut tärkeät asiat. Lue lisää meidän pihasuunnittelusta

Onko puutarhurin palkkaaminen kallista? 

Ei ole. Puutarhurin palveluista löytyy jokaiseen budjettiin sopivia ratkaisuja. Puutarhurin palkkaaminen antaa sinulle myös vapauden tehdä jotain muuta ajallasi. Ammattitaitoinen puutarhuri saa lyhyessäkin ajassa paljon aikaan. Gartipin palvelut sijoittuvat puutarhamaailmassa keskihintaan. 

Tästä pääset hinnastoon ja hintaesimerkkeihimme

Minulla on piha ensimmäistä kertaa ja olen täysin hukassa. En tunnista pihan kasveja enkä tiedä miten niitä hoidetaan. Piha näyttää kamalalta. Mitä pitäisi tehdä?

Kannattaa ehdottomasti pyytää puutarhuri neuvonta-/konsultointikäynnille puutarhaasi! Puutarhuri auttaa tarvittaessa tunnistamaan kasvit ja jakaa mielellään myös käytännön vinkit, kuten mistä aloittaa pihan siistiminen, miten kasveja hoidetaan tai minkälaisilla työvälineillä pääsee helpoimmalla. Lue lisää meidän pihaneuvonnasta

Poistatteko vieraslajeja?

Kyllä poistamme. Poistotapoja on monenlaisia riippuen hieman kasveista ja paikasta. Yleisimmät poistotavat on kasvien näännytys sekä kasvin juurien poisto kokonaisuudessaan, esimerkiksi kaivinkoneella tai lapiolla. Yleisimpiä vieraslajeja ovat kurtturuusu, japanintatar, sahalinintatar, jättiputket, jättipalsami ja komealupiini.

Kaadatteko pihapuita?

Kaadamme itse pienemmät pihapuut. Suuret ja vaativat puut kaataa yhteistyökumppanimme.

Minkälaisia pintamateriaaleja voisi käyttää terassiin? Teettekö te terasseja?

Terassin materiaaleja ovat yksinkertaisuudessaan kivi- puu- ja komposiittiterassi. Terassi voi olla myös näiden yhdistelmä.

Kiviterassin voi toteuttaa betonikivistä (laatat ja muut pihakivet) tai luonnonkivistä (liuskekiveys, nupu- ja noppakiveys).

Puuterassin voi toteuttaa esimerkiksi helppohoitoisesta siperianlehtikuusesta, lämpökäsitellystä puusta tai vaikka painekyllästetystä puusta. Komposiittiterassiin löytyy erilaisia vaihtoehtoja uritetusta komposiittilaudasta sileään.

Me teemme kaiken kivirakentamisen ja kiveykset itse. Puu-/komposiittiterassit tulevat tarvittaessa yhteistyökumppaneidemme kautta.

Pihatielle asfaltti, kivituhka vai kiveys? 

Kivituhka: Halvin vaihtoehto, mutta myös työläin pitää siistinä. Materiaalina se on kuitenkin vettäläpäisevä ja auttaa hulevesien hallinnassa. Helppo korjata painaumat tilaamalla lisää hiekkaa pintaan.

Asfaltti: Kaikista helppohoitoisin ja perussiisti. Vaatii kuitenkin routimattomat perustukset ja asfalttia on hankala (ellei mahdotonta) korjata itse.

Kiveys: Kaunis ja helppohoitoinen, kunhan ei päästä rikkaruohoja kasvamaan saumoihin. Pitkäikäinen ja ajaton, mutta myös kallein. Helppo purkaa ja asentaa uudelleen esimerkiksi salaojaremontin tieltä tai korjata painaumia. Kivet voi myös pestä tai sävyttää kivikuullotteella. Myös kiveys pitää asentaa routimattomille perustuksille.

Yksi istuttamistanne kasveista näyttää kuolleelta. Miten edetään?

Jos ilmoitatte välittömästi, kun ongelma ilmenee ja olette noudattaneet annettuja kirjallisia ohjeitamme, me istutamme teille uuden kasvin kuolleen tilalle.

Voiko maksaa puutarhanhoidon tai piharakentamisen palveluita osissa?

Kyllä voi ja yleensä suuremmat piharemontit maksetaankin osissa.

Saako teiltä puutarhapalveluita "Avaimet käteen" tai erikseen ostettua kasveja?

Emme varsinaisesti ole puutarhamyymälä eli meiltä ei voi yksinään ostaa pelkästään kasveja. Piharakentamisen yhteydessä hoidamme kuitenkin mielellämme kaikki tarvittavat materiaalit, jolloin hinnat pysyvät maltillisina kuluttajakauppoihin verrattuna ja voimme myöntää istutetuille kasveille takuun. Teemme paljon yhteistyötä eri taimistojen ja tukkukauppojen kanssa, jotka olemme todenneet hyviksi, luotettaviksi ja täyttävät laatuvaatimuksemme . 

Miten voin säästää piharakentamisen kokonaiskustannuksissa?

 1. Pihan ja työvaiheiden suunnittelu puutarha-alan ammattilaisen kanssa kannattaa aloittaa heti pihaan liittyvän hankkeen alussa. Pihan perusparantamisen tai uudisrakentamisen suunnittelu sekä toteutus yhdessä puutarhurin kanssa tekee pihasta toimivan sekä kestävän ja lopulta säästää kustannuksissa (kerralla kuntoon).  Lyhyesti sanottuna, käytä apunasi puutarha-alan ammattilaista aina kun puhutaan pihatöistä.
 2. Jos haluat auttaa jossain tietyssä työvaiheessa, kysy tästä lisää. Me kerromme varmasti, mitä te voisitte tehdä. Maansiirto, vanhan terassin tms purkutyö, kivien tai mullan kantaminen tai vaikka istutusuran tekeminen meille valmiiksi säästää hyvin rahaa. Teetä vain se työ, mitä et itse voi/halua/osaa/kerkeä tehdä.
 3. Materiaalivalinnat! Esimerkiksi erikoiskivet tai erikoiskasvit maksavat huomattavasti enemmän kuin tavalliset. 
 4. Ole kaukaa viisas, älä tingi laadussa tai pohja-/perustustöissä.

Minkä kokoinen yritys teillä on? Onko teillä työntekijöitä tai harjoittelijoita?

Olemme pieni yritys, ilman turhia välikäsiä. Palkkaamme vain tarpeen mukaan harjoittelijoita sekä aliurakoitsijoita avuksemme. Jos etsit puutarha-alan töitä tai harjoittelupaikkaa, voit laittaa meille avoimen hakemuksen osoitteeseen info@gartipi.fi


Kysymyksiä puutarhanhoidosta

Milloin on hyvä aika lannoittaa puutarhassa?

Kevätlannoite annetaan nurmikolle ja muille kasveille keväällä, kun lumi/routa on suurimmalta osin sulanut ja maa on vielä talven jäljiltä kostea. Happaman maan kasveille (eli esimerkiksi havuille ja alppiruusuille) on oma havu-rodolannoite. Paras aika lannoittaa olisi juuri ennen kevyttä sadetta, jolloin lannoitteet imeytyisivät mahdollisimman nopeasti maaperään. Näin kasvit saavat hyvän startin tulevalle kasvukaudelle.

Syyslannoite annetaan nurmikolle ja muille kasveille suurinpiirtein elokuun aikoihin, kuitenkin ennen ruskaa. Syyslannoitteen tarkoitus on valmistaa kasveja kohti talvea. Syyslannoitetta voit laittaa myös happaman maan kasveille.

Jos pihasi tarvitsee kalkkia (normaalitilanteessa n. 2-3 vuoden välein), levitä sitä tasaisesti nurmikolle ja muille kasveille, esimerkiksi 1-2 viikkoa aikaisemmin kuin kevätlannoite. Ethän laita kalkkia happaman maan kasveille.

Huom. Lannoita ja kalkitse vain tarpeen mukaan, äläkä ylitä pakkausten annosmääriä. Maaperän pikatestereitä myydään hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä tai voi pyytää myös meitä tekemään NPK+PH testit pihallanne. 

Voiko etikalla tai suolalla poistaa rikkaruohoja?

Nämä ainekset saavat jäädä jatkossakin vain keittiöön ;). Varsinkin suola on sellainen myrkky, että sillä pilaa pahimmillaan maan käyttökelvottomaksi lopullisesti. Käytäthän rikkaruohojen poistoon vain hyväksyttyjä kasvinsuojeluaineita, kuten esimerkiksi pelargonihappoa tai perinteistä käsin kitkemistä. Round-upista en lähde tähän nyt sen enempää paasaamaan, totean vain: älä käytä, missään tilanteessa tai mihinkään kohteeseen.

Voiko kahvinpurut laittaa pensaiden tyvelle/juurelle?

Kyllä voi. Kahvinpurut eivät ole kovinkaan happamia, eli ne sopivat ihan mille tahansa kasville. Kahvinpurut sekoitettuna multaan parantavat maaperän mururakennetta. 

Mururakennetta? Mikä se on? Hyvä maan mururakenne ennaltaehkäisee mm. eroosiota ja maan tiivistymistä, joka taas auttaa säilyttämään maan kunnon hyvänä sekä auttaa kasveja ottamaan maasta tarvitsemansa veden että ravinteet. Mururakennetta voidaan parantaa myös lisäämällä multaan hiekkaa, pieniä kiviä tai vaikka lehtiä ja pieniä oksia.

Miten pääsee eroon vuohenputkesta?

Vuohenputki on todella hankala kasvi hävittää. Valkoiset juuret katkeilevat helposti ja tuntuu ettei vuohenputkea saa millään kuriin. Kokeile seuraavan kerran niin, että keväällä käännät maan vuohenputkialueelta ja keräät mahdollisimman paljon juuria pois. Loppuvuoden niität vain maanpäälliset lehdet niiden ilmestyessä. Lopulta kasvi nääntyy ja häviää.

Miksi pihatiellä kasvaa heinää ja rikkaruohoja, vaikka kitken niitä?

Rikkaruohot valitettavasti leviävät sekä ilmateitse, että juurien avulla. Suurille pinta-aloille (eli tässä tapauksessa pihatielle) siementen on helppo laskeutua. Lisäksi lehtien tai muun eloperäisen aineksen sekoittuminen pihatien hiekkaan parantaa elinolosuhteita rikkaruohoille ja heinille. Kannattaa haravoida pihatien pintaa silloin tällöin, vaikkei rikkaruohoja näkisikään, sillä se voi estää siementen itämisen.

Miten saan etanat ja kotilot pois puutarhasta?

Tähän ei valitettavasti ole taikakeinoja, jolla ne kaikki häviäisivät helposti. Voit kuitenkin yrittää tehdä nilviäisten elinolosuhteista huonommat: 

 1. Istuta kasveja, jotka harvoin maistuvat niille.
 2. Jos puutarhassa pitää kastella, kastele aamuisin, sillä nilviäiset liikkuvat usein ilta-aikaan ja märässä maassa liikkuminen helpottuu.
 3. Käytä Ferramol -etanasyöttejä (rautafosfaattia) paikallisesti, älä kuitenkaan kylvä puutarhaa täyteen tätä.
 4. Puutarhatöiden lomassa kerää munarykelmät ja löytämäsi etanat ja kotilot. Hävitä ne esimerkiksi katkaisemalla, kunhan ensin varmistat ettei kyse ole harmittomista ja puutarhalle hyödyllisistä otuksista. Lajitunnistukseen auttaa ötökkätieto.fi.
 5. Syksyllä, kun maa menee pakkasen puolelle, haraa maan pintaa kevyesti, jolloin talvehtimaan vetäytyneet nilviäiset saattavat paleltua.
 6. Älä turhaan käytä kalkkia "kuihduttaaksesi" etanoita ja kotiloita tai estääksesi niiden liikkumista, se ei toimi niin. Hauska fakta: Kotilot käyttävät kalsiumia eli kalkkia kilven rakennusaineena.

Miten saan sammaleen pois nurmikolta?

Sammallajeja on Suomessa useita satoja. Useat sammalet viihtyvät varjossa, mutta myös auringossa. Happamasta maasta emäksiseen eli suorat vinkit kalkin kylvämiseen eivät yleensä ole päteviä. Perusperiaate sammaleen poistoon on parantaa olosuhteita nurmikolle. 

Selvitä ensin syyt, miksi nurmi voi huonosti. Miksi sammal on syrjäyttänyt nurmikon? 

Poista sammal, lisää tarvittaessa uutta multaa sekä siemeniä ja anna nurmikolle tilaa parantua.

Korjaa tilanne! Alla muutama vinkki: 

 • Varjoisaan paikkaan varjoisan paikan nurmensiemeniä. Aurinkoiseen paikkaan omat siemenet. Ota huomioon myös nurmikon käyttötarkoitus ja etsi siihen sopivat siemenet. 
 • Seisooko vesi nurmikolla? Korjaa painaumat uudella mullalla. 
 • Jos kasvupaikka on kuiva, maata tulisi parantaa enemmän vettäpidättäväksi. 
 • Onko lähistöllä havupuita? Neulaset voivat happamoittaa maata, joten lisäkalkki voisi olla tarpeen. Maan ph voidaan testata nopeasti ph-testereillä ja laajemmat tulokset lannoitustarpeesta saadaan viljavuusanalyysistä. Lannoita ja kalkitse vain tarpeen mukaan. 
 • Harkitse myös nurmikon vaihtamista pörriäisten suosimaan apilaan! Apila kestää myös katseita paremmin, jos nurmikon leikkaus ei innostakaan.

Omenapuissa on ruskeita, mädän näköisiä omenoita. Mitä ne ovat?

Kyse on muumiotaudista, joka on erityisesti omenapuita vaivaava sienitauti. Muumiotautia voi esiintyä myös muillakin kasveilla, kuten kirsikalla ja luumulla. Se leviää ilmateitse itiöiden avulla, jonka vuoksi on tärkeää kerätä muumiotautiset omenat (tai muut hedelmät) pois puista ja pitää samalla huolta, että myös puun alla on siistiä. Tämä sieni viihtyy kosteassa ja lämpimässä, joten puun latvuksen pitäminen ilmavana (leikkauksen avulla) auttaa.

Onko ruskettunut tuija kuollut?

Istutuksen jälkeen on normaalia, että siellä täällä saattaa olla muutamia kuivia/ruskeita neulasia. Mitä tiheämpi tuija, sitä enemmän niitä on. Laajemmat ja latvaan kohdistuvat ruskettumiset eivät ole toivottuja. Jos neulaset tuntuvat pehmeiltä ja jostain kohdista löytyy vielä vihreää, tuija saattaa jäädä vielä eloon. Kastele runsaasti! Jos tuijan päärunko on kuivan tuntuinen (palanut), tuija voi jäädä eloon, mutta kasvutapa saattaa häiriintyä ja muoto kärsiä.

Jos tuijan neulaset tuntuvat kuivilta ja katkeilevat helposti, eikä vihreää näy = tuija on tällöin kuollut.

Elinkelpoinen tuija, vaikka ruskettuneita neulasia.
Elinkelpoinen tuija, vaikka ruskettuneita neulasia.
Kuollut tuija
Kuollut tuija