Puutarha tammikuussa

23.01.2018

Kuukausi sitten kauhisteltiin painavan tykkylumen vahinkoja ympäri Suomea. Revenneitä oksia, vaurioitunutta omaisuutta, sähkökatkoksia... Huh!

Olethan muistanut tarkastaa omat pihapuusi, sillä repeytyneet ja mahdollisesti roikkumaan jääneet oksat on hyvä poistaa mahdollisen lisävahingon takia. Tähän auttaa voimasakset tai näppärä oksasaha, joita muuten löytyy tähän aikaan vuodesta hyvillä alennuksilla. 😉 Revenneitä ja kuolleita oksia saa poistaa ajankohdasta riippumatta aina.

Täällä meillä, Vantaalla, on satanut lunta nyt viikon ajan. Tämä lumi on hentoa ja kevyttä pakkaslunta, vastakohta tykkylumelle. Pakkaslumi soveltuu loistavasti puutarhan kasvien suojaksi ja eristeeksi. Sitä ei erikseen tarvitse ravistella pois puista ja pensaista, ellei lunta ole määrällisesti paljon esimerkiksi latvustossa.

Lehdettömissä lehtipuissa pakkaslunta harvoin pääsee kertymään niin paljon, että siitä vakavaa haittaa olisi. Sen sijaan havukasvit, erityisesti pilarin muotoiset, on hyvä käydä juuri nyt läpi ja ravistella kasautunut lumi pois ennen uusia lumisateita. Olisihan se sääli menettää esimerkiksi kauniin tuija-aidan muoto, sillä lumivauriot latvaosassa eivät välttämättä korjaannu ikinä tai siihen voi vierähtää useampi vuosi.

Nyt kun lumen syvyys alkaa olla jo suurempi, muista myös tarkastaa puiden runkosuojat. Mitä enemmän lunta, sitä korkeampi runkosuoja tarvitaan. Lumikerros tarjoaa jänöille portaat suoraan suojaamattomaan runkoon.

PS. Onko vihannesten, kukkien ja kasvien siemenet jo tilattu? Tammikuussa voidaan kylvää kasvit, jotka vaativat pidemmän esikasvatuksen, kuten esimerkiksi jotkin chilit, pelargonit, orvokit, munakoisot ja latva-artisokka.Suomen oma luonnonvalo ei ole tähän aikaan vuodesta vielä riittävä, joten lisävalo uusille kylvöille on tarpeen.