Leikataan omenapuita!

25.02.2019

Kun mietitään omenapuun leikkausta, yksi asia nousee esiin ylitse muiden. Omenapuun ikä. Puun tarkkaa ikää ei tarvitse tietenkään tietää, mutta sillä on merkitystä onko puu istutettu vasta viime vuosina vai onko kyseessä vanhempi yksilö muutaman vuosikymmenen takaa. Alla muutama vinkki, mitä eroa on nuorella ja vanhalla omenapuulla!

Nuorien omenapuiden leikkauksen tarkoitus on ohjata oksat oikeaan suuntaan, varmistaa oksien oikea kasvukulma sekä kiihdyttää kasvua kohti tuottavaa satoa. 

Nuoret puut leikataan pääsääntöisesti kevättalvella (helmi-huhtikuun välillä säätilan mukaan), kun lämpötila pysyttelee alle -10 C. Tästä kovemmalla pakkasella on riskinä mm. halkeilu. Leikkaus olisi hyvä tehdä kuitenkin ennen lehtien puhkeamista.


Teksti jatkuu kuvan jälkeen..
Teksti jatkuu kuvan jälkeen..

Vanhojen omenapuiden leikkauksessa taas on kyse enemmänkin ylläpitävästä hoidosta. Vanhat omenapuut ovat usein jo saavuttaneet täyden koon (tai vähän enemmänkin), jolloin kasvua ei tarvitse kiihdyttää leikkauksen avulla.

Vanhoissa omenapuissa keskitytäänkin yleensä toisiaan vasten hankaaviin oksien poistoon ja latvuksen keventämiseen/riittävän ilmankierron tukemiseen. Vanhat puut leikataan pääsääntöisesti syksyllä heinäkuun puolen välin ja ensimmäisten pakkasten välissä. Vanhoja puita voi toki leikata keväälläkin, mutta tämä saattaa vaatia lisäleikkausta myöhemmin syksyn aikana.


Teksti jatkuu kuvan jälkeen..
Teksti jatkuu kuvan jälkeen..

Omenapuiden leikkauksessa on tärkeää muistaa, että maltti on valttia! Mitä enemmän leikkaat, sitä enemmän omenapuu "puolustautuu" ja kasvattaa ns. vesiversoja. Vesiversot vievät omenapuulta energiaa, jolloin tämä voi vaikuttaa omenoiden määrään sekä kokoon.

Eli vinkkivitonen

Kevätleikkaus kiihdyttää kasvua -> Nuoret omenapuut

Syysleikkaus on ylläpitävää hoitoa -> Vanhat omenapuut

Puutarhan aikatauluista voit lukea lisää täältä.


Tarvitsetteko puutarhuria leikkaamaan omenapuunne? Vai haluaisitteko kenties oppia itse leikkaamaan?

Suoritamme omenapuiden leikkauksia tuntitöinä tai sopimuksen mukaan pakettina. Tyypillinen leikkausaika on karkeasti arvioituna 0,5 - 2 tuntia / per omenapuu. Ilmaisen arvioinnin yhteydessä, annamme tästä tarkemman tiedon.

Tuntihintamme omenapuun leikkaukselle on 47 € (sis. arvonlisävero 24%). Omenapuiden leikkauksesta on mahdollisuus saada kotitalousvähennys. 

Meiltä onnistuu myös risujen poisvienti. Jos risut saadaan mahtumaan yhteen kuormaan, veloitamme vain kuljetukseen kuluneen ajan. Ei jätemaksua!


Ota yhteyttä info@gartipi.fi tai soita/whatsapp 050 502 8080