Kevään puutarhatyöt

01.05.2018

Mitä puutarhassa kuuluisi nyt tehdä? 

Voit aloittaa puutarhan kevättyöt esimerkiksi keräämällä talven aikana maahan pudonneet risut ja oksat.

Jatka pihan siistimistä haravoimalla syksyltä jääneet lehdet.

Onko pihassasi perenna- eli monivuotisten kasvien ryhmiä? Voit leikata kukkineet kukkavanat pois sekä möyhentää kukkapenkkien pintamullan. Lisää tarvittaessa uutta multaa pintaan.

Kalkitus sekä lannoitus tarpeen mukaan. Voit testauttaa maaperän ravinnepitoisuuden sekä PH:n ammattilaisella, kuten esimerkiksi meillä. Myyntipakkauksissa on hyvät ohjeet annosteluun. Otathan huomioon, että esimerkiksi männyistä pudonneet neulaset happamoittavat maata ja tällöin kalkin tarve voi olla suurempaa.

Etelä-Suomessa maa on pääosin sulanut, jolloin ikivihreiden havujen ja alppiruusujen kevätsuojat voidaan jo poistaa. Muualla maassa, tee maahan pistokokeita, onko maa sulanut ja poista suojaukset tarvittaessa.

Runkosuojat sekä -verkot kannattaa vielä jättää paikoilleen, ennen kuin peuroille sekä jäniksille löytyy luonnosta muuta tuoretta ruokaa.

Pääosin puita ja pensaita voidaan leikata silmujen puhkeamiseen asti. Viimeiset omenapuiden leikkaukset kannattaa suorittaa juuri nyt ja jättää loput syksyyn.

Keväällä ei voi leikata nesteitä valuttavia puita (kumi- ja mahlavuoto). Näitä ovat esimerkiksi kirsikat, luumut, tuomet, koivut ja vaahterat. Nämä leikataan maltillisesti vasta loppukesästä-alkusyksystä. Vioittuneet, revenneet ja kuolleet oksat voidaan poistaa aina, ajankohdasta riippumatta.

Edellisen vuoden versoilla kukkivat pensaat leikataan harventaen keväällätai kukinnan/marjomisen jälkeen. Toki voidaan leikata myös muulloin, mutta vaarana kukinnan/marjojen menetys leikkausvuonna tai kasvista riippuen myös sitä seuraavana vuonna. Esimerkkeinä: norjanangervo, herukat, pihasyreeni, jasmike, juhannusruusu ja kuusamat.

Voimakkaasti voidaan leikata pensaita, jotka kukkivat saman vuoden versoilla. Esimerkkeinä: pensashanhikki, hortensiat, kurttu- ja hansaruusut ja angervot.

Mikäli jäi vielä kysyttävää, laita meille viestiä, me autamme.


Voit myös tilata puutarhan kevätkunnostuksen osittain tai kokonaan meiltä. Lue lisää puutarhatöistämme täältä.


Meidät tavoitat numerosta 050 502 8080 tai sähköpostitse info@gartipi.fi